Op dit moment ben ik gecontracteerd onder de jeugdwet, voor de regio IJsselland (Dalfsen, Deventer, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland, Zwolle, uitgezonderd de gemeente Hardenberg vanaf 2023).
Mijn werkervaring heb ik opgedaan binnen het onderwijs en de (forensische) jeugd- en orthopsychiatrie. In de periode 2010-2018 heb ik gewerkt met jongeren die vastliepen op school en bij wie bijvoorbeeld sprake was van gedrags- en agressieproblemen en/of emotieregulatieproblematiek en/of psychiatrische problematiek.
Vanaf 2019 heb ik deze ervaring uitgebreid op het gebied van leren, school, leerproblemen en de basisschoolleeftijd.
Door samenwerking met andere zelfstandigen, die allen hun eigen praktijk hebben, bieden wij verschillende disciplines onder één naam. Als hoofdaannemer en hoofdbehandelaar, ben ik betrokken bij al deze trajecten en draag ik de officiële eindverantwoordelijkheid. De leerspecialisten van PRO leren en gedrag zijn zeer kundig op het gebied van alles wat met leerproblemen en onderwijs te maken heeft. Als geen ander kennen zij de samenhang tussen leren, wat er vanbinnen gebeurt, hoe je brein reageert en wat de cito scores dan laten zien.
Soms komt een (heel) hoog intelligentieprofiel als een verrassing, soms gaat iedereen er al van uit dat het speelt. Maar op welke manier speelt het op school? Wat heb je van school nodig? En van je ouders? Je omgeving? Om hierin verder onderzoek te doen maar ook gericht op het omgaan met, werk ik samen met Vic orthopedagogiek.
Wanneer het juist wat meer vastloopt op het gebied van emoties, is psychomotorische therapie (PMT) wellicht juist heel passend. Hiervoor werk ik samen met Op de Mat PMT en PMT praktijk Bente. Leren (h)erkennen van je eigen grenzen of die van de ander, omgaan met wat er vanbinnen speelt en hier woorden aan geven. Maar vooral, leren door te doen. Door te voelen en te ervaren.
Wanneer de vraag meer gericht is op interactie, elkaar weer beter willen begrijpen of wanneer je op het punt bent dat je elkaar juist helemaal niet meer kunt begrijpen, dan is het ook mogelijk om met een systeemtherapeut (Praktijk BAND) in gesprek te gaan. Of natuurlijk als ouders, gericht zoekend om patronen te (h)erkennen en veranderen daar waar wenselijk.
De vraag kan ook meer op de thuissituatie gericht zijn, meer gericht op ‘hoe komen we het ontbijt door en krijgen we iedereen gekleed en gevoed de deur uit’, of juist ‘hoe blijft het gezellig aan het einde van de dag wanneer iedereen moe is’. Dan is er ambulante ondersteuning mogelijk vanuit Door de Zure Appel. Een paar keer, heel praktisch, op de praktijk of juist thuis, gericht op samenwerking en rust. Handvatten en meedenken.
Soms is het fijn wanneer je hoofd meer rust krijgt en helpen medicijnen hier bij. Ook hierin bieden wij ondersteuning in deze samenwerking en is er de mogelijkheid tot het instellen en voorschrijven van medicatie.
En wat mijn kracht is..? Dat wat je hier leest. Deze samenwerking, de juiste persoon op de juiste plek zetten, de match maken en verbanden leggen op alle niveaus. De ander in zijn of haar kracht te zetten, overzicht bewaren en daar inzetten waar het het meest nodig is. Niet eindeloos, niet ‘omdat ik het vind’ maar omdat het past. En voel of denk jij dat wat anders past? Dan onderzoeken we dát!
Niemand wordt wakker met het idee ‘vanaf vandaag ga ik eens dwars, extra druk of storend doen’. Lekker, een beetje de boel in de war schoppen. Klinkt dat als een bewust plan? Ah nee, zeker niet.. dan speelt er iets. Maar om daarin een verandering te krijgen, in hoe jij je voelt en hoe je reageert, dat is voor ons volwassenen al een uitdaging. Laat staan als je 7, 9 of zelfs ‘al’ 15 bent.
Om er achter te komen waardoor het gedrag ontstaan is, en wat het in stand houdt, is onderzoek helpend.
Geen onderzoek met plakkers op je hoofd, maar een aantal gesprekken, puzzelen en meekijken. Ouders en jeugdige leren kennen en gezin om hen heen in kaart brengen. Krachten benutten en vergroten.
Doel is niet een sticker, of een classificatie. Doel is onderling begrip, een handleiding en toenemend vertrouwen in de toekomst.
En soms is een classificatie juist wel helpend, om deuren te openen of om anderen te informeren. Ook voor kinderen en jongeren zelf kan het fijn zijn om te weten of ze wel of niet ‘voldoen aan’ bijvoorbeeld ADHD. Desgevraagd, kunnen wij de classificatie uiteraard ook officieel stellen. Echter, altijd in overleg.